Bra att veta
infobladet
årsredovisning
Kontakt


I maj 2020 tecknade föreningen ett nytt avtal med Ownit Broadband AB som internetleverantör.
Samtliga lägenheter i föreningen är idag anslutna med 1000/1000Mbit bredband.

Varje medlem måste själv beställa bredbandtjänsten genom att ringa Ownit på telefon 08-525 073 00. Uppge namn, adress och lägenhetsnummer vid beställningen.

Kostnaden för bredbanstjänsten ingår i månadsavgiften och det är frivilligt att aktivera den.

Teknisk support

Föreningen bidrar inte med någon teknisk support gällande bredbandsuppkopplingen eller IP-telefoni. Vid behov av support var vänlig tag kontakt med Ownit på telefon 08-525 073 00.

Praktiska tips om ditt bredband

Här följer några praktiska tips på vad du bör tänka på för att få ut en maximal prestanda på ditt bredband. För att du skall kunna surfa upp till 1000Mbit (700-1000Mbit) skall nätverkskabeln mellan uttaget i hallen och din dator/router vara en kabel som har stöd för CAT5e och uppåt.

Titta gärna på din kabel, är den märkt med CAT 5 så har kabeln bara stöd för hastigheter upp 100Mbit.

De flesta nätverkskablar som säljs idag ligger på minst CAT 6. Har du en kabel som är märkt CAT 5 så bör du byta ut den mot en CAT 6 kabel. Dessa kablar kan du t.ex. köpa på Kjell & Co.

Du kan mäta din hastighet på ditt bredband genom att gå in på speedtest.net. Se länk nedan.

Får du ett mätresultat som ligger mellan 700-1000Mbit så har du en korrekt nätverkskabel.

Får du endast ut ett resultat på exempelvis 70-99Mbit så kan detta bero på två saker. Antingen har din dators nätverkskort inte stöd för Gigabit (äldre datorer har oftast inte stöd för snabbare nätverk än 100Mbit) eller så kan det bero på din router. En del routrar har inte stöd för Gigabit eller så har dom det men klarar exempelvis bara ge en hastighet på 500Mbit, . Oftast handlar det om kapaciteten på routerns processor (CPU), hur snabbt den kan prestera.

För att få ut en maximal prestanda på bredbandet rekommenderar därför styrelsen ASUS routrar då dessa har kraftfulla processorer och klarar höga hastigheter.

Bredbandstelefoni

Ownit erbjuder även bredbandstelefoni. För mer information gå in på länken nedan.


HSB Brf Friheten
Vitemöllegatan 10
214 42 Malmö
040 – 23 66 80
Styrelsen@friheten.org